BAŞARIYI ARTTIRICI TEDBİRLER
Okullarımızda öğrencilerimizin başarı ve başarısızlıkları önem verilen konuların başında gelir. Her öğrencinin başarılı olması için çaba gösterilir. Başarıyı arttıracak tedbirlerin alınarak başarı yüzdesinin yükseltilmesi hedeflenmektedir. Bu kapsamda başarıyı arttırmak için neler yapılabileceği konusunda bir araştırma yaptım ve maddeler halinde ele aldım.
Sınıf öğretmenlerinin ve rehber öğretmeninin Öğrenci velisi ile görüşmeler yaparakişbirliği arttırılmalı.
Öğrencinin dersi sevmesinde ve derste başarılı olmasında önemlifaktörlerden birisi öğrencinin öğretmenle olan iletişimidir. Öğrencilerin,sevdikleri öğretmenlerin derslerine karşı daha ilgili oldukları ve bu derslereçalışırken daha istekli davrandıkları bilinen bir gerçektir. Bu nedenleöğretmenlerin öğrencilere karşı tutum ve davranışları öğrencilerin başarıdüzeylerini etkilemektedir. Öğretmenler sınıfındaki öğrenciler arasında ayrımyapmadan, tüm öğrencilere karşı aynı yakınlık ve ilgiyi göstermelidir.Öğretmen birkaç öğrenciyle dersi işlememeli tüm öğrencilerin derse aktifkatılımını sağlamalıdır.
Öğrenci başarısını olumsuz etkileyen faktörlerden birisi de zor derslerinaynı güne konulmasıdır. Bu durum öğrencilerin enerjilerinin azalmasına,motivasyonlarının düşmesine neden olmaktadır. Zor algılanan sayısal dersleringünün ilk saatlerine konulmasına, zor derslerin üst üste konulmamasına dikkatedilmeli, sayısal ve sözel dersler uygun dağıtılmalıdır. Aynı gün ikiden fazlasınav yapılmamasına ve zor derslerin sınavlarının aynı güne konulmamasına özen gösterilmelidir.
Okul rehber öğretmeni ve sınıf rehber öğretmenleri tarafından ders çalışma yöntemleri öğretilmeli, ders çalışırken teknolojik cihazlardan uzak bir ortamda ,dikkat dağıtacak bir unsurun olmadığı çalışma ortamlarında ders çalışılmalıdır.
Sınıf İçerisinde anlaşılmayan konular anında öğretmene sorulmalı, daha sonra bu konuda tekrar yapılarak unutulmaması sağlanmalıdır. Öğrenci Uygulamalı derslerde derste anlatılan örnekler dışında farklı örneklerle konuyu desteklemelidir.
Öğrencilerin daha kaliteli öğrenim görebilecekleri eğitim ortamları oluşturulmalı, dolayısıyla her yönüyle kaliteli bireyler yetiştirilmeli
Öğrencinin öğrenme güçlükleri giderilmeli ve öğrenci düzeyine göre gerekirse bireysel ilgilenmeli
Sınıf rehber öğretmenleri ve aileler tarafından düzenli olarak öğrencilerin başarı durumları takip edilecek. Başarısız konularda tekrarların yapılması ve başarıyı arttıracak durumlar konuşulmalıdır.
Bilişim Teknolojileri Alanı Sayısal bir alandır. Dolayısıyla bölüm dersleri sayısal ağırlıklıdır.Sayısal dersler öğrencilerin kendi başlarına okuyarakanlayamayacakları, her konunun birbiriyle bağlantılı olduğu, birkonunun öğrenilmesinin önceki konunun tam olarak öğrenilmesinebağlı olduğu derslerdir. Anlaşılmayan konular hakkında öğretmenöğrencileri soru sormaları konusunda cesaretlendirmeli, buderslerden başarılı olabilecekleri konusunda onları motiveetmelidir. Sayısal derslerin öğretiminde öğretim metot veteknikleri gözden geçirilmelidir. Laboratuvarlar, görselaraç-gereçler etkin olarak kullanılmalı yaparak yaşayarak öğrenmesağlanmalıdır.
Öğrencilerin okulda yapılacak ders dışı faaliyetlere katılması okulakarşı ilgisini artıracak, kendisini tanımasına, yeteneklerini ortayakoymasına ve dinlenmesine yardımcı olacaktır. Bu nedenle sosyal vekültürel faaliyetlere önem verilmeli, düzenlenecek etkinliklere tümöğrencilerin ayrım yapılmadan yetenekleri ölçüsünde katılmasısağlanmalıdır. (Her öğrencinin, yeteneğine göre sportif ve sosyalfaaliyete katılmasını sağlayacak uygulamalara yer verilmelidir).
Her öğrencinin ileriye yönelik hedefleri olmalı ve amaçlarını belirlemede yardımcı olunmalıdır.
Okulda öğrencinin kontrolünün ders öğretmeninde ve okul idaresindedir. Evlerinde de ailenin öğrencinin o günkü derste neler öğrendiğini sormaları, yardımcı olacakları konular varsa yardım etmelidir.
Öğrenciye güven duygusu aşılanmalı, kendini yetersiz hissetmemesi sağlanmalıdır.
Öğrenciler ağır sorularla dersten soğumaları sağlanmamalı, basit sorulardan başlanarak önce derse ısındırmalı, kendine güvenini getirmeli , daha sonra ağır sorulara geçilmelidir.
Sınıf kuralları birlikte kararlaştırılmalı, sürekli baskıcı tutumda bulunulmamalıdır.
Davranış bozukluğu veya uyum sorunu yaşayan öğrencilerleyakından ilgilenilmeli bu tür öğrenciler kesinlikle dışlanmamalı buöğrencilerle birebir görüşmeler yapılıp sorunun kaynağının ne olduğutespit edilip ona göre çalışmalar yapılıp bu olumsuz durumlarınortadan kaldırılması için gereken çalışmaların yapılması .
Okul genelindeki başarıları okulun ödüllendirmesi öğrenci başarısınıolumlu yönde etkileyen bir faktördür. Ödüllendirme gerekli şekilde vegerektiği takdirde okul müdürlüğünce yapılacaktır.
ZÜMRE ÖĞRETMENLERİ |
||||
Bilişim Teknolojileri Alan Şefi |
Bilişim Teknolojileri Atölye Şefi |
Bilişim Teknolojileri Öğretmeni |
Bilişim Teknolojileri Öğretmeni |
Bilişim Teknolojileri Öğretmeni |
E-Posta adresinizi aşağıdaki bölümden bültenimize ekleyerek yeni yazılarımızdan haberdar olabilirsiniz!
Seçtiğim maddeyi de kullanmayabilirim.
Seçtiğim maddeyi ufak da olsa değiştirdim, yine değiştirebilirim. Altındaki yorumları kullanmayabilirim.
Okullarımızda Başarıyı Artırıcı Önlemler başlığı altındaki maddelerden birkaç tane seçip (belki altındaki yorumları da kısmen veya tamamen, aynı veya değişikliklerle yazıp söyleyebilirim.) Türk Eğitim Sistemi ve Okul Yönetimi dersi dramada kullanmak üzere (belkideğişiklikler yaparak) yazıp söyleyebilirim. İzninizle ve bilginize.